Resepi Daging Kerutub Terengganu
Bahan-Bahan:
- 1kg daging, hiris dalam ketulan besar dan nipis
- 5 sudu besar rempah kerutub
- 1 senduk cili giling
- 3 cawan santan pekat
- 2 sudu besar kerisik
- sedikit gula melaka
- garam secukup rasa
- 2 senduk minyak untuk menumis
- Bahan untuk kisar halus:
- 2 biji bawang besar
- 8 biji bawang merah
- 6 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- Bahan untuk rempah tumis:
- 2 batang kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
Cara Penyediaan:
- Bancuh rempah kerutub dengan sedikit air dan gaulkan bersama daging untuk diperap seketika.
- Panaskan minyak dan tumis bahan rempah tumis, bahan kisar dan cili giling sehingga harum dan pecah minyak.
- Masukkan daging dan rempah kerutub yang diperap tadi.Tambahkan sedikit air, tutup dan masak di atas api perlahan supaya tidak hangus. Masak sehingga daging lembut, anggaran dalam 1 jam lebih.
- Masukkan santan pekat, kerisik, gula melaka dan garam secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat dan pecah minyak.
- Angkat dan boleh dihidangkan bersama pulut atau nasi minyak.
Resepi Daging Kerutub Terengganu
Reviewed by Unknown
on
8:31 PTG
Rating:
Tiada ulasan: