Resepi Bubur kacang Hijau
Bahan-Bahan:
- 300 gram kacang hijau
- 2 cawan santan pekat
- 2 cawan santan cair (dari 1/2 biji kelapa parut)
- 3 sudu besar sagu
- 1 1/2 senduk gula pasir
- 1/2 ketul gula melaka
- garam secukup rasa
- 2 helai daun pandan
Cara Penyediaan:
- Rendam kacang hijau semalaman dan rebus sehingga empuk.
- Masukkan santan cair, gula pasir, gula melaka dan daun pandan ke dalam periuk kacang hijau tadi dan masak sehingga mendidih di atas api perlahan, kemudian masukkan pula sagu.
- Akhir sekali masukkan santan pekat dan kacau perlahan-lahan supaya santan tidak berketul.
- Perasakan dengan sedikit garam supaya kuah dapat menyeimbangi rasa manis dan lemak masin.
- Tambahkan air jika kuah terlalu pekat. Angkat dan hidangkan bubur kacang hijau bersama roti atau begitu sahaja.
Resepi Bubur kacang Hijau
Reviewed by Unknown
on
12:13 PG
Rating:
Tiada ulasan: