Resepi Bihun Sup Utara
Bahan-Bahan:
- 1 kg. tulang dan daging.
- 1 bungkus bihun
- Bahan untuk rempah tumis:
- 2 batang kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- 3 biji bunga lawang
- 3 tangkai cengkih
- Bahan untuk dikisar:
- 5 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 3 biji buah keras
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu besar lada hitam
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil jintan putih
- Dipotong dadu besar:
- 1/2 batang lobak merah
- 2 biji kentang sederhana besar
- tomato (potong 4)
- Bahan untuk sambal cili:
- 4 sudu besar serbuk cili dibancuh dengan sedikit air.
- 3 ulas bawang putih, dikisar.
- 3 ulas bawang merah, dikisar.
- 1/2 biji bawang besar, dikisar.
- garam dan gula secukup rasa.
- Bahan untuk hiasan:
- 200 gram lobak masin dicelur
- 2 tangkai daun bawang
- 3 tangkai daun sup
- bawang goreng
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk sup:
- Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk
- Tumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak
- Masukkan tulang,kacau dan biar sebentar
- Masukkan air, lebih kurang 3 cawan.
- Bila sup sudah mula mendidih,masukkan lobak merah dan kentang.Masak sehingga empuk.
- Masukkan tomato beserta garam dan gula secukup rasa
- Taburkan daun sup dan bawang goreng apabila hendak dihidang.
- Cara-cara untuk sambal cili:
- Panaskan satu senduk minyak di dalam kuali, tumis bawang putih, bawang merah dan bawang besar yang telah di kisar, tumis sehingga naik bau.
- Masukkan bancuhan serbuk cili dan masak sehingga pecah minyak.
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya, lebihkan sedikit gula untuk rasa yang lebih sedap.
- Cara-cara bihun sup:
- Rendam bihun di dalam air yang di campur dengan satu sudu serbuk kunyit selama satu jam
- Apabila bihun sudah lembut tapis dan celurkan di dalam air yang panas mendidih selama beberapa minit, jangan terlalu lama kerana bihun akan menjadi lembik.
- Kemudian bilas dengan air sejuk supaya proses memasak dihentikan,
- Hidangkan bihun bersama bahan hiasan dan sup, selamat menjamu selera!
Resepi Bihun Sup Utara
Reviewed by Unknown
on
4:40 PG
Rating:
Tiada ulasan: