Resepi Ayam Masak Hitam
Bahan-Bahan:
- 1/2 ekor ayam
- 4 camca besar minyak
- daun pandan
- daun kari
- rempah tumis (kayu manis, pelaga,bunga lawang)
- 1 btg serai (diketuk)
- 2 sudu besar serbuk jintan putih
- 3 ulas bawang putih*
- 3 ulas bawang merah*
- halia*
- 7-10 tangkai cili kering (kisar halus)
- kicap manis
- 3 sudu besar tomato puree
- 1 biji bawang besar (kisar kasar)
- 1biji tomato (hiris kasar)
Cara Penyediaan:
- Ayam potong sederhana kecil.
- Tumbuk kasar bahan bertanda *
- Perap ayam dengan bahan * dan serbuk jintan putih. selama 1/2 ke 1 jam.
- Tumis minyak, masukkan rempah tumis, daun pandan dan daun kari.
- Masukkan cili kering biar sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan ayam, serai, kicap manis secukupnya dan tomato puree. Tambahkan sedikit air (1/2cawan) tutup tudung periuk & biar hingga mendidih.
- Masukkan bawang besar & tomato,garam & gulasecukup rasa. Apabila kuah sudah menjadi pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Resepi Ayam Masak Hitam
Reviewed by Unknown
on
8:36 PTG
Rating:
Tiada ulasan: