Resepi Puding Roti Coklat
Bahan-bahan:
- 6-7 keping roti
- 2 cawan susu Full Cream
- 3 biji telur, saiz sederhana
- 1/3 cawan gula perang (boleh digantikan dengan gula putih)
- 2 sudu besar serbuk koko
- 2 sudu besar bancuhan kopi espresso
- sedikit butter
- secubit garam
- 3/4 cawan coklat chip
- sedikit white coklat chip untuk hiasan
- Bahan-bahan untuk sos:
- 200 gram coklat bar
- 1/2 cawan susu
- 2 sudu besar butter
Cara Membuatnya:
- Potong roti kepada potongan kiub.
- Griskan bekas caserolle atau baking pan dengan butter. Masukkan potongan kiub roti tadi dan taburkan coklat chip di dalam susunan roti dengan sekata.
- Dalam mangkuk berasingan masukkan susu, telur, serbuk koko, air bancuhan kopi, gula dan secubit garam. Kacau menggunakan whisk sehingga sebati.
- Tuangkan adunan susu ke dalam dulang yang berisi roti tadi. Tekan-tekan sedikit roti supaya tenggelam. Rehatkan selama 15 minit supaya roti menyerap cecair adunan.
- Bakar selama 40-50 minit.
- Angkat dan hiaskan dengan coklat sos.
- Cara-cara untuk coklat sos:
- Satukan coklat, susu dan butter di dalam mangkuk dan panaskan menggunakan kaedah bain marie atau double boiler. Kacau sebati.
- Boleh juga gunakan microwave. Panaskan semua bahan di dalam microwave sehingga coklat cair dan kacau sebati.
Resepi Puding Roti Coklat
Reviewed by Unknown
on
5:46 PTG
Rating:
Tiada ulasan: