Resepi Puding Roti Coklat

 

Bahan-bahan:

  • 6-7 keping roti
  • 2 cawan susu Full Cream
  • 3 biji telur, saiz sederhana
  • 1/3 cawan gula perang (boleh digantikan dengan gula putih)
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 2 sudu besar bancuhan kopi espresso
  • sedikit butter
  • secubit garam
  • 3/4 cawan coklat chip
  • sedikit white coklat chip untuk hiasan
Bahan-bahan untuk sos:
  • 200 gram coklat bar
  • 1/2 cawan susu
  • 2 sudu besar butter

Cara Membuatnya:

  1. Potong roti kepada potongan kiub.
  2. Griskan bekas caserolle atau baking pan dengan butter. Masukkan potongan kiub roti tadi dan taburkan coklat chip di dalam susunan roti dengan sekata.
  3. Dalam mangkuk berasingan masukkan susu, telur, serbuk koko, air bancuhan kopi, gula dan secubit garam. Kacau menggunakan whisk sehingga sebati.
  4. Tuangkan adunan susu ke dalam dulang yang berisi roti tadi. Tekan-tekan sedikit roti supaya tenggelam. Rehatkan selama 15 minit supaya roti menyerap cecair adunan.
  5. Bakar selama 40-50 minit.
  6. Angkat dan hiaskan dengan coklat sos.
Cara-cara untuk coklat sos:
  1. Satukan coklat, susu dan butter di dalam mangkuk dan panaskan menggunakan kaedah bain marie atau double boiler. Kacau sebati.
  2. Boleh juga gunakan microwave. Panaskan semua bahan di dalam microwave sehingga coklat cair dan kacau sebati.

Resepi Puding Roti Coklat Resepi Puding Roti Coklat Reviewed by Unknown on 5:46 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.