Resepi Kuih Sagu

Bahan-bahan:

  • 2 cawan sagu
  • 5 cawan air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • pewarna merah (pati sirap ros)
  • daun pandan
  • kelapa parut

Cara membuatnya:

  1. Bersihkan sagu dan toskan airnya
  2. Masak air bersama gula , pati sirap ros dan daun pandan sehingga mendidih.
  3. Apabila mendidih, keluarkan 1/2 kuantitiair, masukkan sagu dan kacau, tambah air yang kita keluarkan dari periuk tadi sikit-sikit sehingga sagi menjadi jernih.
  4. Setelah menjadi pekat dan jernih, kacau selama 5 hingga 10 minit.
  5. Letak dalam loyang dan biarkan sejuk dan boleh dipotong.
  6. Gaul dengan kelapa parut yang digaul garam.
Resepi Kuih Sagu Resepi Kuih Sagu Reviewed by Unknown on 9:37 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.