Resepi Cream Cheese Waffle

 

bahan-bahan:
  • 2 biji telur ( Gred B )
  • 1 cawan susu segar / susu cair
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 2 sudu besar butter cair / minyak jagung
  • 1 sudu teh garam
  • 3 sudu besar gula
  • 80 - 100 gm cream cheese (suhu bilik)
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
Cara Membuatnya:
  1. Satukan telur, esen vanila, susu segar / susu cair, garam, gula dan cream cheese. Kacau hingga garam dan gula hancur serta cream cheese larut sepenuhnya dan tidak berketul-ketul.
  2. Masukkan butter / minyak jagung. Kacau lagi.
  3. Masukkan tepung gandum dan baking powder. Kacau sebati.
  4. Panaskan Waffle Maker. Sapukan dengan sedikit butter.
  5. Masukkan 2 senduk adunan waffer tadi, ratakan dan tutup waffle maker.
  6. Biarkan waffle sehingga perang.
  7. sedap dimakan begitu sahaja atau boleh makan ngan madu,karamel, butter, sos coklat, ice cream atau jem pilihan mengikut citarasa.. Selamat Mencuba !~
Resepi Cream Cheese Waffle Resepi Cream  Cheese Waffle Reviewed by Unknown on 6:59 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.