Resepi Puding Cendol Gula Melaka
Bahan-bahan:
10gram serbuk agar agar
150-200gram cendol
4cawan air
1cawan gula
1kotak santan brand KARA
1st garam
Step 1: Bahan A
Cara-cara:
Step 1: Bahan A
Cara-cara:
1. Didihkan 4cawan air. masak agar agar. kemudian masukkan 1cawan gula, masak hingga agar & gula menjadi larut (mendidih) sudah mendidih, masukkan cendol yg sudah ditapis air nya. tunggu mendidih sat . . tutup api.
2. Masukkan santan kotak, kacau rata. kemudian masukkan garam. kacau rata sehingga semua sebati.
3. Masukkan dlm acuan, sejukkan. selepas puding beku, Corak carik kan dgn garpu permukaan atas. sbb kat atas ni nk letak adunan gula melaka.
Step 2: Bahan B
10gram serbuk agar agar
5cawan air
200g gula melaka *potong kecik
3helai daun pandan
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan step 2 dalam periuk . . masak dgn api yang perlahan, supaya daun pandan sempat kuar bau dan aroma nya.
2. Selepas mendidih . . TAPIS dan tuang kedalam bekas Puding cendol tadi. sejukkan normal dalam 30minit. selepas tu boleh lah masuk peti ais
Tips Untuk Acuan:
Basahkan dengan sedikit air. supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong
Resepi Puding Cendol Gula Melaka
Reviewed by Unknown
on
10:28 PTG
Rating:
Tiada ulasan: