Resepi Gulai Lemak Pucuk Ubi
Bahan-bahan
- 3 cekak pucuk ubi - yang telah dileraikan dari pelepahnya
- 200ml santan pekat - saya guna santan kotak je (*)
- 200ml air (*)
- 10 biji cili kering (**)
- 3 ulas bawang merah (**)
- Sedikit belacan - jika suka (**) - saya tak guna pun
- Segenggam ikan bilis
- Sedikit garam dan perasa
Cara-cara
- Rebus pucuk ubi hingga lembut dan toskan dan perah airnya. Masukkan ke dalam periuk yang akan digunakan untuk memasak.
- Campurkan (*) dan kacau rata.
- Tumbuk bahan2 bertanda (**) hingga hancur. Masukkan ikan bilis dan tumbuk sedikit saja sekadar nak pecah2kan saja.
- Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk berisi pucuk ubi. Pastikan santanya setakat sama paras dengan pucuk ubi.
- Masak di atas api yang sederhana hingga mendidih. Perasakan masinnya. Siap!!!
Resepi Gulai Lemak Pucuk Ubi
Reviewed by Unknown
on
2:27 PG
Rating:

Tiada ulasan: