Resepi Ayam Buttermilk
Bahan-bahan:
-
- 2 ketul besar ayam, bahagian dada
- 1/2 tin susu cair
- 3 ulas bawang putih, hiris halus
- 1/2 biji bawang besar holland atau bawang besar biasa, potong dadu
- 4 sudu besar mentega
- 2 tangkai daun kari
- 4 biji cili padi
- Bahan-bahan Untuk Tepung salutan ayam:
-
- 2-3 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu besar serbuk kari
- 1 biji telur
- Sedikit garam
- Air secukupnya
Cara Penyediaan:
-
- Potong dadu isi ayam, bersihkan dan toskan airnya.
- Masukkan telur dan garam ke atas ayam dan gaulkan sebati.
- Masukkan tepung, serbuk kari dan sedikit air. Kacau supaya tepung pekat dan menyaluti ayam. Perap selama 30 minit atau lebih.
- Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Cara-cara Untuk Ayam Buttermilk:
-
- Dalam kuali, panaskan butter sehingga cair dan tumis bawang putih, cili dan daun kari sehingga naik bau.
- Masukkan susu cair dan bawang besar. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi.
- Masak sehingga kuah sedikit pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Resepi Ayam Buttermilk
Reviewed by Unknown
on
10:33 PTG
Rating:
Tiada ulasan: