Resepi Peach Berkaramel
Bahan-bahan:
- Bahan-Bahan A (Gula Hangus)
- 2 sudu besar gula pasir
- Bahan-Bahan B (Puding)
- 1 paket agar-agar serbuk 10g
- 31/2 cawan air
- 1 tin buah peach (Asingkan buah dan air)
- Jus/air dari buah peach
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 tin susu cair
- 1/4 cawan tepung kastard
- 1 sk esen vanilla
Cara membuatnya:
- Memula buat gula hangus seperti biasa.Taburkan gula ke dalam loyang (LiNa Pg guna saiz 9in), guna api kecil masak hingga gula menjadi perang dan cair, kemudian ratakan keseluruhan loyang.
- Susun buah peach ke atas gula hangus tadi.Ketepikan
- Satukan semua bahan B.Kacau atas api.Aduanan mesti dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel.
- Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.Tutup api
- Tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus dan susunan buah peach tadi.
- Tuang dengan cermat dan berhati2 supaya buah peach tidak terapung
- Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk. Biarkan hingga puding mengeras.
- Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.
- Note lina pg Puding ni sangat sedap dimakan bila sejukkan dalam peti ais.Buah peach boleh jg disusun selepas puding mengeras.Terpulang kepada cara masing2
Resepi Peach Berkaramel
Reviewed by Unknown
on
8:25 PTG
Rating:
Tiada ulasan: