Resepi Kek Batik
Bahan-bahan:
- 50 gram tepung terigu
- 15 gram tepung maizena
- 75 gram marjerin yang sudah dicairkan
- 10 gram susu bubuk
- 30 gram meses coklat
- 100 gram gula pasir
- 3 butir putih telur dan 8 kuning telur
- 1 sudu teh pes coklat
- 1 sudu teh emulsifier
- Selai strawberry secukupnya, untuk olesan saja, boleh jem lain tergantung selera.
Cara Membuatnya:
- Pertama siapkan loyang
berukuran lebar 25 × 25 cm kemudian beri alas kertas khusus merebak
dengan margarine. Sila panaskan oven dengan suhu 190 ° C.
Pukul telur, gula, emulsifier hingga memutih dan mengental, selepas itu masukkan tepung gandum, tepung jagung, dan susu bubuk, aduk perlahan hingga merata. - Kedua masukkan marjerin cair yang sudah dicairkan tadi dan kacau lagi hingga merata. Ambil kira-kira 100 gram adunan campur dengan pes coklat aduk rata kemudian masukkan ke dalam plastik kon lalu ketepikan dulu. Campur adunan putih dengan meses coklat aduk rata.
- Ketiga sila tuang adunan putih ke dalam loyang lalu menyembur adunan coklat ke permukaannnya sambil membuat corak batiknya, didalam tahap ini memerlukan kreativiti untuk membuat motif kain batiknya, terserah mengambil contoh batik dari mana saja sesuai selera.
- Setelah motif batik yang kita inginkan sudah selesai, masukkan ke dalam oven selama 20 minit. Jika sudah matang siamkan terlebih dahulu selama 5 minit, balik diatas kertas roti diamkan lagi sampai hangat lalu sapukan permukaan dengan jem dan gulung. Biarkan selama 30 minit baru dipotong sesuai selera anda.
Resepi Kek Batik
Reviewed by Unknown
on
12:10 PG
Rating:

Tiada ulasan: