Resepi Daging Hitam Berempah Madu
Bahan-bahan:
- 500 gm daging batang pinang - dihiris nipis
- 2 batang serai - diketuk
- 1 inci halia - diketuk
- air secukupnya untuk rebus daging (1 1/2 cwn.)
- *2 sb. rempah kari daging )
- *1 sb. rempah kurma ) *gaul bersama
- *1 st. serbuk ketumbar )
- *1 sb. serbuk cili kering - yg. kasar )
- 4 sb. kicap pekat manis (kalau nk lebih hitam & sedap, gunakan kicap ABC Heinz)
- 1 sb. sos Honey BBQ Blackpepper
- 1 st. cuka
- 3 sb. madu
- 1 st. gula (optional)
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- Daging direbus dengan air secukupnya dan masukkan serai dan halia yang diketuk. Rebus hingga empuk. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga wangi dengan api sederhana.
- Masukkan serbuk kari daging, serbuk kurma, serbuk cili kering, serbuk ketumbar dan serai yang direbus bersama daging tadi. Kacau sebentar.
- Masukkan daging dan kacau balik rata-rata.
- Tambah kicap pekat manis, cuka, sos honey BBQ, madu dan garam secukup rasa.
- Tambah sedikit air jika terlalu kering. Masak hingga rempah meresap dan naik berminyak.
- Seimbangkan rasa dan tutup api. Hidangkan dengan nasi putih atau nasi minyak. Selamat Mencuba!!!
Resepi Daging Hitam Berempah Madu
Reviewed by Unknown
on
8:41 PTG
Rating:
Tiada ulasan: