Resepi Kek Oren Lembap dan Lembut

Bahan-Bahan:

  • 1/2 cawan (114 g) mentega, unsalted
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 4 sudu kecil parutan kulit oren
  • 2 biji telur saiz A
  • 1/2 cawan sour cream
  • 1/4 cawan perahan jus oren segar
  • 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 sudu kecil garam

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan oven kepada suhu 160 °C. Griskan loaf tin berukuran 9 inci dengan mentega.
  2. Putar mentega yang sudah lembut (tetapi masih sejuk) bersama gula kastor sehingga putih berkrim.
  3. Masukkan zest oren, telur sebiji demi sebiji, sour cream dan jus oren segar. Masukkan pula tepung naik sendiri sedikit demi sedikit dan putar hingga adunan sebati.
  4. Tuang ke dalam adunan dan bakar selama 30-40 minit atau sehingga lidi yang dicucukkan di tengan kek bersih apabila ditarik,
Resepi Kek Oren Lembap dan Lembut Resepi Kek Oren Lembap dan Lembut Reviewed by Unknown on 7:39 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.