Resepi Kek Velvet Kukus




Bahan-bahan:
  • 160 g mentega tawar
  • 1/8 sudu teh vanilla ekstrak
  • 2 sudu makan pewarna makanan gel merah / 200 g bit,
  • 4 butir telur ayam
  • 400 g gula pasir
  • 1/8 sdt garam rebus, kupas haluskan 
  • 20 ml buttermilk
  • sdm air jeruk lemon
Bahan-bahan yang diayak:
  • 400 g tepung
  • 1½ sudu teh baking powder
  • 2 sudu makan serbuk coklat
  • ½ sudu teh soda kue
  • Frosting keju, goncang bersama
  • 250 g cream cheese, lunakkan di suhu bilik
  • 350 ml krim kental, dinginkan
  • 250 g keju mascarpone 2)
  • 100 g gula halus
  • ½ sudu teh ekstrak vanilla

Cara membuatnya:

  1. Pertama kita buat frosting terlebih dahulu caranya, pukul krim kental menggunakan mixer hingga menjadi kaku. Kemudian diketepikan terlebih dahuulu. Dalam wadah berbeza kocok cream cheese dan gula higga menjadi mengembang. Masukkan mascarpone dan vanila kemudian aduk hingga merata. Masukkan krim, kacau ganda perlahan dan sejukkan.
  2. Seterusnya untuk membuat cake kita pukul mentega dan gula menggunakan mixer hingga menjadi mengembang.Masukkan telur secara perlahan sambil terus dikacau. Masukkan mentega, air oren, pewarna dan vanila kemudian pukul merata.
  3. Masukkan bahan kering, kacau ganda menggunakan spatula getah. Kemudian tuangkan adunan ke dalam 3 buah loyang dengan ukurang diameter 22 cm tinggi 5 cm yang sebelumnya telah disapu dengan mentega.
  4. Kemudian panggang doh dalam ketuhar selama kurang lebih 20 minit dalam suhu 180 darjah.
  5. Iris tipis permukaan kek dengan pisau tajam. Muat frosting kurang lebih 10 sendok makan dan ratakan bahagian permukaannya. Tangkup dengan sisa kuih kemudian berikan kembali frosting.
  6. Terakhir tutup semua permukaan dengan frosting dan sajikan.
Resepi Kek Velvet Kukus Resepi Kek Velvet Kukus Reviewed by Unknown on 10:37 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.