Step 1
Satukan kacang gajus dan kacang badam, goreng tanpa minyak boleh juga jika ingin di bakar.
Step 2
Satukan bahan kisar, bawang merah, bawang putih, halia, kisarkan sehingga halus
Step 3
Panaskan
minyak sapi dan butter didalam rice cooker, masukkan kulit kayu manis,
cengkih, buah pelaga, bunga lawang, serai dan daun pandan, tumis
sehingga bau yang harum
Step 4
Masukkan bahan kisar dan masak sehingga naik minyak, Tambahkan susu cair, air dan garam secukup rasa. Kacau rata
Step 5
Masukkan nasi, masukkan badam, gajus dan kismis. Gaul rata.
Step 6
Tutup periuk nasi dan tanak nasi seperti biasa (macam masak nasi biasa)
Step 7
Bila nasi dah masak, ambil chopstik dan lubang-lubangkan, Masukkan sedikit pewarna didalam setiap lubang
Step 8
Tutup semula periuk nasi dan biarkan ia meresap sebentar, Kemudian gaulkan nasi hingga rata
Step 9
Nasi hujan panas siap dihidangkan dengan taburkan bawang goreng diatasnya
Tiada ulasan:
Catat Ulasan