Resepi Lepat Pisang Istimewa
Bahan-Bahan:
- 2 cawan pisang, yang sudah dilecek
- 1/4 cawan gula putih
- 1 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar tepung beras
- 1 keping gula melaka atau nisan (sejenis gula yang bulat dan nipis)
- 1/4 cawan kelapa parut
- 1 sudu kecil garam
Cara Penyediaan:
- Panaskan periuk kukus.
- Parut halus gula melaka supaya senang digaul rata bersama-sama bahan lain nanti.
- Gaul sekata pisang yang dilecek bersama gula putih, gula melaka,
tepung gandum, tepung beras, kelapa parut dan garam. Ketepikan atau
rehatkan adunan seketika.
- Bersihkan daun pisang dan layurkan di atas api sehingga layu sedikit.
- Potong daun pisang anggaran 1 1/2 lebar tapak tangan.
- Sudukan adunan sebanyak 3 sudu dan lipat sisi daun pisang ke atas
dan kemudian lipat pula satu bahagian tepi. Tegakkan supaya bahagian
lipatan tadi berada di bawah dan lipat bahagian yang satu lagi dengan
kemas.
- Susun di dalam loyang pengukus dan kukus selama 20 hingga 25 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan