Resepi Paprik Seafood Ala Thai

Bahan-Bahan:

  • 4-5 ekor sotong, potong bulat
  • 8 ekor udang, bersihkan dan buang kulit
  • 3 ulas bawang putih, ketuk dan cincang kasar
  • 2 inci halia, potong mancis
  • 1 batang serai, ketuk
  • 3 sudu besar cili kisar, carikkan
  • 4 helai daun limau purut
  • 6 biji cili padi, tumbuk bagi pecah
  • Kacang panjang
  • Jagung kecil
  • Bunga kubis
  • Karot
  • sedikit minyak, untuk menumis
Bahan untuk sos:
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1-2 sudu besar kicap pekat manis
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih bersama halia. Kemudian masukkan serai dan cili kisar.
  2. Apabila pecah minyak dan naik bau, masukkan udang dan sotong.
  3. Masukkan daun limau purut, cili padi dan sayuran seperti kacang panjang, kubis bunga, jagung kecil dan karot.
  4. Masukkan bahan sos dan kacau sehingga masak. Tambah air jika kuah agak kering.
Resepi Paprik Seafood Ala Thai Resepi Paprik Seafood Ala Thai Reviewed by Unknown on 1:32 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.