Resepi Rusa Masak Lada Hitam



Bahan-bahan:


500 gram daging rusa, hiris nipis, cuci bersih dan toskan*
1 inci halia, ditumbuk halus*
3 ulas bawang putih, ditumbuk halus*
1 biji bawang holland, hiris bulat dan leraikan
1/4 bahagian trafficlight capsicum (hijau, merah dan kuning), dipotong kiub
1 batang leek, kerat pendek dan rendam
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Air secukupnya

Baha-bahan Untuk Sos:

 1 camca besar lada hitam, tumbuk hancur
2 camca besar penuh sos tiram
1 1/2 camca besar kicap pekat
1 camca besar kicap cair
1 camca teh gula
1/4 cawan air suam

Cara Membuatnya:


  1. Panaskan 3 camca besar minyak dalam kuali, kemudian masukkan daging rusa yang diperap tapi. Kacau dan masak dengan api sederhana hingga daging rusa berubah warna. Sementara itu, satukan semua bahan2 sos dalam mangkuk dan kacau hingga rata. Tuang ke dalam kuali, kacau rata dan masak sekejap.
  2. Masukkan air secukupnya (anggaran 1 cawan), kacau dan masak dengan api kecil. Tutup kuali dengan agar daging cepat empuk. Masak hingga pekat (jika daging masih keras, masukkan lagi 1 cawan air panas, tutup kuali dan sambung merenih hingga daging empuk).
  3. Masukkan leek (toskan airnya), bawang holland dan trafficlight capsicum tadi. Gaul rata dan masak hingga semua bahan2 sayur, lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi panas...
600 grm daging batang pinang kacang panjang secukupnya - dipotong menyerong 1 biji bawang besar serbuk kunyit secukupnya garam secukup rasa

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Resepi Rusa Masak Lada Hitam Resepi Rusa Masak Lada Hitam Reviewed by Unknown on 9:12 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.