Resepi Kek Pisang



Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
**ayak semua dan satukan**
4 biji pisang berangan (kalau tak de, gantikan dengan pisang emas dalam 7-8 biji)
1 cawan minyak (nina guna minyak jagung)
1 cawan gula (nak lagi sedap separuh gula putih, separuh gula perang)
3 biji telur
** blend semua**
Cara membuatnya:

1-. Bahan tepung disatukan lalu diayak dan dimasukkan dalam bekas besar. Kemudian tuang bahan yang dah diblender ke dalam bekas tepung tadi.
2-. Kaup balik tepung dan bahan blender hingga sebati.
3-. Alaskan loyang dengan kertas minyak,(Nina pakai loyang petak size 8inch). Tuangkan adunan dan bakar pada suhu 170c selama 1jam atau sehingga kek masak. Cucuk tengah dengan lidi (kalau lidi bersih tanda kek dah masak) . Kalau kukus, dalam 45 minit. Comel-comel bakar 20 minit
4-. Dah sejuk sedia dihidangkan…
Senang aje kan..?? Sap sap suiii aje! Yang penting, dari air tangan orang tersayang pasti lagi sedap, bersih dan halal toiyibban… Resepi Kek Pisang Paling Mudah Sedap Gebu
Resepi Kek Pisang Resepi Kek Pisang Reviewed by Unknown on 9:32 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.