Resepi Gulai Lemak Pucuk Ubi

Bahan-bahan
  • 3 cekak pucuk ubi - yang telah dileraikan dari pelepahnya
  • 200ml santan pekat - saya guna santan kotak je (*)
  • 200ml air (*)
  • 10 biji cili kering (**)
  • 3 ulas bawang merah (**)
  • Sedikit belacan - jika suka (**) - saya tak guna pun
  • Segenggam ikan bilis
  • Sedikit garam dan perasa

Cara-cara
  1. Rebus pucuk ubi hingga lembut dan toskan dan perah airnya. Masukkan ke dalam periuk yang akan digunakan untuk memasak.
  2. Campurkan (*) dan kacau rata.
  3. Tumbuk bahan2 bertanda (**) hingga hancur. Masukkan ikan bilis dan tumbuk sedikit saja sekadar nak pecah2kan saja.
  4. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk berisi pucuk ubi. Pastikan santanya setakat sama paras dengan pucuk ubi.
  5. Masak di atas api yang sederhana hingga mendidih. Perasakan masinnya. Siap!!!
Resepi Gulai Lemak Pucuk Ubi Resepi Gulai Lemak Pucuk Ubi Reviewed by Unknown on 2:27 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.