Resepi Binka Roti
Bahan-bahan:
- 5 keping roti gardenia
- 2 biji telur - pukul sikit
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 sudu kecil garam
- 400ml santan
- 100 ml susu segar / susu cair
- 1 sudu kecil esen vanila
Cara membuatnya:
- Carik - carikkan roti dan rendam dengan santan. Biarkan sekejap.
- Satukan susu segar@susu cair dengan tepung gandum dan telur, sebatikan dan tapis. Boleh juga blender semua bahan dan tak perlu ditapis.
- Tuang ke no 1 dan masukkan esen vanila dan gula pasir. Kacau sebati.
- Jika ada bekas bingka, tuang kedalam bekas bingka yang telah dilengser dan bakar atas api perlahan selama 1 jam.
- Mas guna bekas bekas kek chiffon, Mas sapukan minyak dan taburkan sedikit tepung gandum pada bekas kek chiffon tu dan tuang adunan bingka dan bakar dalam oven yang dipanaskan 170 c bergantung pada saiz oven, selama 45 minit dengan api atas bawah.
- Jika atas bingka dah cantik keperangan@ kecoklatan masa tengah bakar, boleh tukar api bawah sahaja. Bergantung pada jenis oven. Kena perhatikan juga masa bakar..
- Biarkan sejuk baru terbalikkan dan potong. Selamat mencuba...
Resepi Binka Roti
Reviewed by Unknown
on
3:58 PG
Rating:

Tiada ulasan: